Vzduchotěsná technologie urychlí vaření, a přitom spotřebuje méně energie

Na první pohled vypadá tlakový hrnec jako obyčejný hrnec až na jeden rozdíl – víko se zacvakává. A to nám napovídá, proč dokáže uvařit jídlo tak rychle. Když ohřejete vodu na sporáku v běžném hrnci s pokličkou, nejvyšší teplota, kterou voda dosáhne, bude 100 stupňů Celsia. Jak se teplota ody blíží k bodu varu, vazby mezi molekulami vody se začínají rozkládat, a změní vodu na páru, která uniká z hrnce. Ale tlakové hrnce využívají řadu svorek a šroubů a gumový prsten ve tvaru O, k důkladnému utěsnění víka k hrnci, a to udrží páru a vodu horkou. Tlak vzduchu a vody nemá kam uniknout, ,a tak se nahromadí uvnitř hrnce, což je  složitější k uvaření vody. Ve skutečnosti uvnitř tlakového hrnce dosahuje voda 121 stupňů Celsia, než se přemění v páru, a tato vyšší teplota snižuje čas vaření. Pojistný ventil ve víku reguluje tlak v hrnci, takže se nemůže natlakovat, aby explodoval! Pro zajištění vaší bezpečnosti, ventil se automaticky otevře, když se zvýší tlak nad rámec toho, co je zapotřebí k udržení teploty vaření.

 

Na co dát pozor?

Udržet tlak
Víko se uzamkne buď pomocí svorek na rukojeti, nebo mechanismu, který tlačí proti stranám hrnce.

Zapnout teplo
Uvnitř tlakového hrnce se zvyšuje tlak na bodu varu vody nad 100 stupňů Celsia, díky tomu se jídlo uvaří rychleji.

Vypustit páru
Pára a voda jsou utěsněné uvnitř hrnce, ale pružinový bezpečnostní ventil vypustí páru, pokud se moc zvýší tlak.

Všechno utěsnit
Tlakové hrnce fungují při zachycené vysokotlaké páře, gumové těsnění mezi víkem a hrncem je proto velmi důležité.

Přidejte vodu
Tlakové hrnce potřebují pro vaření vodu – většina obchodníků doporučuje naplnit hrnec do dvou třetin.

Výrobek z kovu
Kvůli vysokému tlaku musejí být hrnce vyrobeny z tvrdého materiálu – nejpopulárnější jsou z hliníku a nerezavé oceli.

 

Jak funguje tlakový hrnec?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright 2017 Uzvisproc.cz